Houdbaarheidsdatum smaakstoffen en aroma's

Houdbaarheidsdatum Aroma's en Smaakstoffen

Geconcentreerde smaken bederven niet en worden niet ranzig, zoals vruchtensappen dat wel kunnen.

"uiterste houdbaarheidsdatum".


Houdbaarheidsdatum smaakstoffen en aroma's. Geconcentreerde smaken bederven niet snel binnen de houdbaarheids datum en worden niet ranzig, zoals vruchtensappen dat wel kunnen. Maar onder bepaalde voorwaarden kunnen ze veranderen. Met andere woorden, u zult merken dat een "verse" fles anders kan lijken dan een oudere fles.


Kortom, wat mijn smaakfabrikant me vertelt, is dat de smaken erg lang kunnen duren houdbaarheid, wanneer ze niet continu geopend zijn en in glas worden bewaard. Het is niet nodig om ze in de koelkast te bewaren, maar ik denk niet dat dit hen pijn zou doen. Maar soms kan koeling leiden tot herkristallisatie van smaken die veel van de kristallen zoals ethylmaltol erin. Voor onze houdbaarheidsverklaring verwijzen wij u naar ons COA.


Hier is wat achtergrond.

Elke geconcentreerde smaak is een mengsel van grondstoffen en elke smaakmelange kan werken anders. Smaken die bijvoorbeeld een vanillekarakteristiek gaan hebben iets andere opslagmogelijkheden dan fruitsmaken. Hier is de reden.

Vanille- en karamelsmaken zijn meestal gemaakt van grote moleculen zoals vanilline, ethyl vanilline, enz..

Deze moleculen zijn niet erg vluchtig en hebben de neiging niet uit de fles te ontsnappen als je hem opent. Ze zullen redelijk stabiel zijn. Fruitaroma's daarentegen zijn van veel kleiner gemaakt moleculen in het algemeen. Wanneer je een fles opent, zijn het de lichtste en kleinste moleculen die ontsnappen en snel je neus bereiken. Na verloop van tijd als je een fles keer op keer opent weer verlaat een steeds groter deel van deze lichtere moleculen de fles en uiteindelijk
het karakter van de smaak zal veranderen. Dit betekent niet dat de smaken bedorven zijn, het is gewoon verschillend. Dit is dus een advies als je een smaak voor een lange periode gaat bewaren breng de smaak na verloop van tijd over in kleinere flessen die u niet opnieuw hoeft te openen opnieuw.

Ook als een smaak warm is, bijvoorbeeld als het een warme dag is, als je de fles nog meer opent van de vluchtige moleculen zal ontsnappen; er zal veel meer ontsnappen dan wanneer de smaak koel was. Dit geldt voor alle vloeistoffen, wanneer vloeistoffen worden verwarmd, gaan de moleculen veel gemakkelijker omgezet in hun gasvormige toestand. Over het algemeen is het dus een goed idee om de smaak koel te houden hoewel koeling niet nodig is.

Ook kun je deze smaken over het algemeen beter niet langdurig bewaren in zacht (LDPE) plastic.

Wanneer we onze smaken van 4oz en 16oz bottelen, spoelen we ze met stikstof, dit betekent dat we de zuurstof uit de fles halen en deze vervolgens verzegelen.
Dit verlengt de houdbaarheid enorm, wanneer de smaak niet geopend is. De meeste van onze klanten openen echter de flessen en er komt zuurstof in, en de smaken
kan na verloop van tijd beginnen te veranderen. De aanbevelingen over bewaren in plastic gaan ervan uit dat de klant de fles heeft geopend.

Houd er rekening mee dat het geen goed idee is om de smaken met plastic pipetdoppen op de flessen te bewaren. Het rubber dat wordt gebruikt met de pipet is extreem zacht en interageert met heel veel materialen. Als je je smaken probeert op te slaan met deze rubberen druppeldoppen erop je zult waarschijnlijk zowel de doppen als de smaken verpesten.